Sweden Sky Race

För två helger sedan gjorde jag mitt första lopp över 100 (110 enligt suunto inställd på lägsta noggrannheten). Det var i fantastiska omgivningar med start vid Björklidens Fjällby i nordligaste Norrland. Loppet hade 3 stora stigningar på nästan 1000hm per varv(!) det rörde sig alltså om att springa två varv för att uppnå hjältestatus vilket innebar en stigning på totalt 6000hm (mycket).

Sista natten innan loppet bodde jag i Abisko dit jag tagit mig med Buss och tåg från Saltoloukta föregående dag. Jag lyckades lifta med receptionistens bror och lyckades ta mig till Björkliden lagom till Scott Coles föreläsning om uthållighets idrott och efterföljande pasta lunch. Loppet skulle starta först vid klockan 18.00 på kvällen vilket gjorde att det blev mycket häng i sofforna på Björkis med utsikt över lapporten.

Här följer en kort sammanfattning av loppet:

IMGP2093

Klockan 17.30 öppnades startfållan där jag tog plats längst bak, jag såg ingen mening med att stressa i starten. Vilket jag inte heller gjorde efter att startskottet gått vid 18.00. Påhejad av Magnus Ormestad (Husky podcast) som var speaker började jag alltså lugnt gå upp för första backen direkt efter start.

Denna första backe fortsatte hela vägen upp till Låkktatjocka som var första kontroll, där det delades ut våfflor på första varvet, och sedan vidare upp till en topp med kontroll nr 2. Denna andra kontroll var obemannad vilket innebar att man stämplade vi en orienteringsskärm, innan man sprang tillbaka ner samma väg som man kom. Från toppen följde en lång och löpbar utförslöpa till Låkktatjocka anhalt efter ca 20km, en välutrustad kontroll. Kontrollen var också den sista med proviant eftersom man nu gav sig längre in i vildmarken.

Förbi Trollsjön uppför två nya toppar över stora snöfält och förbi renar i hundratals.

Mot slutet av första varvet var det som mörkast, när solen försvunnit bakom bergen, men med midnattssolen blev det aldrig riktigt mörkt.

Det var också nu vid varvning som de flesta som anmält sig till långa distansen valde att hoppa av, många jag pratat med tidigare hade nu tappat lusten att pröva sina krafter mot banan ännu en gång och vi var bara ca 20 av de 80 anmälda som gav sig ut på andra varvet.

Själv hade jag nu också en tung period, men efter en lång paus och några pizza bitar vid varvning lyckades jag ta mig ut på andra varvet. Tre kilometer in tog det dock stopp och jag var tvungen att sätta mig på en sten med utsikt över ett spegelblankt Torneträsk. Nu behövde jag hjälp så jag använde en livlina och ringde mamma (03.30), efter lite peptalk fortsatte jag i bra tempo till Låkktatjocka anhalt där ett rep skulle dras klockan 09.00. Jag klarade repet med någon timmes marginal och nu var det bara att kämpa vidare.

Först upp för helvetes väggen vid Trollsjön, en stigning på 1000hm där jag hade stor nytta av stavarna… nu när jag började bli riktigt trött. Därefter fortsatte det nerför igen innan nästa stora stigning, men nu började jag få så ont i fötterna att det var svårt att springa på det hårda underlaget. Jag hade bytt till torra skor vid varvning och ett par som i vanliga fall är bättre att gå i men jag hade inte tänkt på att dom inte torkade lika fort vilket nu resulterade i russin fötter när man korsade stora och små fjällbäckar.

Sista biten mot mål tog en evighet… totaltiden blev 23 timmar 28 minuter

Höjdkurvan nedan visar tydligt att bergen på andra varvet blev större, inte konstigt att det tog 5 timmar mer än första! 😉

Untitled

Bildbristen kan kompenseras med den officiella filmen från Loppet (mot slutet lufsar jag förbi i bild)

 

Nu ser jag fram emot Transsylvanien som blir nästa stora Löparmål!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s