Winter Cross Run 2016

Igår genomfördes första upplagan av Winter Cross Run på Svampabanan. Ett härligt lopp på tuff bana med inspiration från klassisk cross-country löpning.

“Cross country running is a sport in which teams and individuals run a race on open-air courses over natural terrain. The course, typically 4–12 kilometers long, may include surfaces of grass, and earth, pass through woodlands and open country, and include hills, flat ground and sometimes gravel road. It is both an individual and a team sport. Both men and women of all ages compete in cross country, which usually takes place during autumn and winter, and can include weather conditions of rain, sleet, snow or hail, and a wide range of temperatures.” – Wikipedia

Ind_cross_country_1924_Summer_Olympics

Sverige tog OS- guld i sporten 1912, men som OS gren var sporten kortlivad då den förbjöds redan 1924 efter att endast 15 av de 38 startande lyckades fullfölja loppet. Tydligen tog det sjukvårdarna flera timmar att hitta alla löparna som tuppat av längs banan och två beffarades till och med ha dött. Loppet igår bjöd inte på några dramatiska kollapser men väl många trötta kroppar och leriga tights.

Jag spenderade stora delar av lördagen med att snittsla banan tillsamans med tävlingsledaren Gael. Med bara ett par små felspringningar tycker jag att vi lyckades få till en riktigt bra och tydlig bana. Ett varv på banan gav en distans på 4km och drygt 100 höjdmeter men många hade (vilket dom kanske fick ångra) anmält sig till två varv.

Förutom att vara funktionär hade jag också tänkt att ställa upp i loppet själv men efter att ha drabbats av en rejäl förkylning inför helgen höll det hela på att gå åt skogen. Egentligen hade det mest förståndiga varit att avstå loppet men nu när jag till och med hade ordnat ett “dream team” till lagtävlingen kunde jag ju inte bara hoppa av.

Vi skulle “bara” springa ett varv så det skulle jag nog klara av. Jag hade bestämt mig för att ta det ganska lugnt, man har ju hört att det är dumt att springa med förkylning (jag var faktiskt mest snorig, hade jag haft ont i halsen – så hade jag inte sprungit). Känslan från torsdagens starka intervallpass var som bortblåst och jag kände mig som väntat mycket seg.

Det räckte ändå till en tredjeplats på 4km rundan och en säker vinst för laget. Laget där det krävdes minst två damer bestod av mig, Johanna (5.a Dam), Freya (1.a Dam) och Johannes (1.a Herr). Den laginsattsen får man vara nöjd med! Nu återstår det bara att se om det blir något bakslag på den här förkylningen.

Här är några bilder som jag tog i dom fina backarna (efter att jag sprungit färdigt).

 

Resultaten finns HÄR… och nedan finns länkar till några andra som skrivit om loppet.

Vann Winter cross run! – Johannes Andersson (här hittar ni en bild på Team Fyledalen – där jag grimaserar spektakulärt) 

Lyckad trailpremiär på svampabanan i skåne – Trailrunning Sweden

Race report från svampabanan – piggelina

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s