“En av landets bästa…”

Med anledning av att jag tidigare i veckan var dagens medlem för löpartidningen Spring och där blev introducerad av BG Nilensjö så här:

I dag träffar vi en av får vi träffa en av landets bästa trail och ultralöpare, trots sin låga ålder har han redan skördat stora framgångar, möt Oskar Henriksson.

… Landets bästa trail och ultralöpare? Riktigt så skulle jag inte beskriva mig själv! Jag blev dock sugen på att göra en snabb efterforskning på ämnet för att se hur det egentligen ligger till.

Statistiken som följer har jag själv bearbetat och nedan pressenteras bara det som passar mig…

Jag tittade in på www.itra.run där jag kunde komma över lite intressant statistik. Först och främst var det tydligt att den distans där jag hade högst ranking var klassen <42km, alltså vanliga traillopp helt utan ultra. För <42km var jag rankad 17 i sverige av alla män och jag är rankad 3:a om man bara tar män födda under 90-talet. Kul också att min UTMB-support, Adam smugit sig in på listan som 7:a.

First name / Family name Cotation Sex Birth year Nationality
Albin RIDEFELT 780 H 1991
    Sweden
Joacim LANTZ 739 H 1991
    Sweden
Oskar HENRIKSSON 657 H 1994
    Sweden
Gustaf LARSSON 616 H 1992
    Sweden
Eirik JUNGAR 566 H 1992
    Sweden
Markus JONSSON 555 H 1993
    Sweden
Adam EKSTEDT 530 H 1990
    Sweden
Jonatan JUNGMALM 512 H 1991
    Sweden
Jonas GUSTAVSSON 509 H 1994
    Sweden
Oskar EKBERG 509 H 1992
    Sweden
Petter LUNDGREN 498 H 1991
    Sweden
Dennis KÄLLERTEG 457 H 1995
    Sweden
Philip SCHULTZ 448 H 1991
    Sweden

Tittar man bara på U23 så blir det ännu bättre… då är jag faktiskt “bäst i landet”! Tittar man vidare på U23 på lopp som är XL Ultra (>100 km) så är jag bäst där också. Visserligen är jag också den enda U23 löparen i statistiken så att vara bäst där säger kanske inte så mycket.

I kategorin General, vilket verkar vara alla andra kategorier ihopslagna så är jag också i topp när det gäller U23.

First name / Family name Cotation Sex Birth year Nationality
Oskar HENRIKSSON 657 H 1994
    Sweden
Marcus NILSSON 632 H 1997
    Sweden
Anders VEDIN 627 H 1994
    Sweden

Jag kan inte påstå att jag förstår mig på systemet och den verkar bara visa ett vist antal löpare i resultatlistan vilket betyder att andra i min ålder som inte har så många poäng inte syns. Sen visar ITRA bara de lopp som är registrerade till dem vilket innebär att det inte säger supermycket, det är dock det bästa statistiska underlaget som jag kan hitta.

… så om vi då återgår till orginalfrågan som var, är jag en av landets bästa trail och ultralöpare? Så tycker jag kanske inte det, men vi kan säga att jag är på god väg. Enligt ITRA är jag iallafall bäst i min åldersklass. I kategorin <42km är jag dessutom riktigt högt upp oavsett ålder. Man kan ju också titta på riktiga resultat och där tycker jag att det har gått bra också. Jag har lyckats vinna en del lopp och placerat mig bra i andra, så helt ute och cyklade var han kanske inte BG Nilensjö.

Det är kul med statistik och jag kommer titta lite extra efter lopp som är anslutna till ITRA för att kunna avancera i listan. Om någon har tipps på andra ställen där det sparas resultat, eller om någon vet hur ITRA räknar ut sina “cotations” så får man gärna höra av sig.

Föresten så var anledningen till att jag blev dagens medlem i Spring att dom var och hälsade på för att göra ett reportage om mig och UTMB till nästa nummer av tidningen som kommer ut någon gång i mitten på oktober. Till dess kan ni läsa vad Ystads Allehanda skrev om mig, det finns under fliken (Media).

oscar_3.jpgFoto: Jennie Lorentsson för tidningen Spring

 

2 responses to ““En av landets bästa…”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s