Snöprojektet

Skidintresset (längd) i Skåne har väl länge varit ganska stort, iallafall i förhållande till mängden snö vi får och mängden uppmärksamhet jämfört med andra sporter. Med Ski Team Skåne (min klubb) i spetsen fortsätter nu intresset att växa när vi med stöd från kommunen kan erbjuda konstsnö, arrangera skidfestival, ha barnens Vasalopp och utveckla vår ungdomsverksamhet.

Det krävdes en del arbete för att få till en fin snöbädd i stadsparken. Snön från den inhyrda kanonen räckte till en 200 meter lång vändbana som packades och frästes av diverse mer eller mindre snö anpassade fordon. Vi har fortfarande en del att lära när det kommer till spårpreparering av exempelvis en organisation som Marcialonga i Italien där osannolika mängder av snö produceras för att fylla gatorna man åker på genom byarna. Vårt spår i Stadsparken blev ändå fantastiskt bra och var över all förväntan.

 

Till Skidfestivalen kom det skidåkare och publik från när och fjärran, man beräknade att antalet åkare och besökare låg omkring 5000 personer. Strålande väder. En riktig succé! Själv åkte jag ut tidigt i sprinten men fick då istället möjlighet att ta några bilder på klubbkamrater och andra tävlande. Fler bilder av mina bilder kan man hitta på Ski Team Skånes Facebook.

Efter skidfestivalen öppnades spåren upp för allmänheten. Hela veckan var det full aktivitet, jag vet eftersom att jag var där en hel del också. Jag åkte uppskattningsvis 13-14 mil vilket blev en hel del varv på en 200 meter lång vändbana. Hela projektet har visat att intresset för skidåkning finns och gett mycket goda signaler till kommun och andra för framtida satsningar.

Nästa helg åker Ski Team Skånes ungdomsgrupp till Världscupen i Falun eftersom att “vi” vunnit en plats i svenska skidförbundets tävlingen Stjärnjakten. Barnen ska inte köra världscupen utan det blir en stafett mot några andra lag. Som en av huvudtränarna åker jag också med och får uppleva världscupen, inte helt fel… bra jobbat kids!

Ännu ett täcken på att skånsk skidåkning är på frammarsch 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s