Vasalopp(en) 2017

Jag har spenderat de två senaste helgerna i Mora, först som ledare på klubbens resa till Tjejvasa och Öppet Spår och helgen efter som deltagare på Nattvasan och Vasaloppet. För en full resultatredogörelse av alla 189 som åkte för IF Ski Team Skåne kan ni ta en titt på klubbens hemsida.

Kombinationen av att köra det nystartade Nattvasan och det traditionella Vasaloppet med bara en dags dålig vila mellan var något som lockade mig. Nattvasan följer samma sträckning som Vasaloppet men skiljer sig i att man får lov att köra skate/fri stil, att man måste ha med sig en del obligatorisk utrustning och att man kör loppet i par. Ursprungligen skulle jag ha kört Nattvasan tillsammans med Johannes men eftersom att han är i Sydkorea som ledsagare på för-paralympics gjorde jag ett litet upprop efter en ny partner. Berta, en klubbkompis och före detta spansk landslagsåkare tyckte att det lät spännande och tog platsen som min partner.

Starten gick 20.00 fredag kväll, vi var på plats i god tid och fick på så vis starta absolut längst fram. Det var speciellt trevligt med tanke på att man då fick möjlighet att se ljusspel och “invigning” från första parkett. Hela startgärdet var redan spårat inför riktiga Vasaloppet och för att minimera risk för olyckor skulle man staka fram till vägövergången där första backen startar. Berta som är en fena på att skejta (sådana är annars svåra att komma över i skåne) tyckte denna biten ca 500m var tråkig men sen när man fick börja använda benen for hon iväg i ett rasande tempo. När vi nått toppen på första backen började hon lugna ner sig och jag fick köra först en stund.

Efter den optimistiska öppningen tog vi det sen lite lugnare allt eftersom att Berta såg mer och mer sliten ut. Jag försökte komma med glada tillrop ge henne lite energi i form av vätska och bars men det gick stadigt utför fram till Evertsberg (halvvägs). Efter ett lite längre stopp här, jag åt pannkakor och Berta spydde, vände det lite och vi hade en positiv trend och ganska trevligt sista biten in mot mål i Mora.

Sammanfattningsvis är Nattvasan det klart roligaste loppet jag kört i samband med vasaloppsveckan, häftig atmosfär, inga prestationskrav och mindre folk men oklart om Berta någonsin vill åka skidor med mig igen. Det tog ca 6 timmar vilket också var den tiden som jag på förhand hade satt som ett rimligt mål.

Efter att ha vilat så mycket som möjligt under lördagen var det sedan dags att stiga upp 02.30 söndag morgon för att åter bege sig mot Berga by och starten på riktiga Vasaloppet. Trots föregående dags lopp hade jag siktet inställt på en tid under fem timmar vilket jag tyckte skulle kunna vara rimligt med tanke på att jag året innan kört på 5 timmar och 3 minuter. Då startade jag i led 1, nu startade jag i led 2 (där jag hör hemma) en relativt stor skillnad. Christian som var före mig i kön på morgonen fixade en plats långt fram i ledet, vi hade pratat på förhand om att köra tillsammans. När starten gick tappade jag fort bort Christian och fick istället syn på Viktor och Jesper som kom framglidandes på min vänstra sida från en startposition lite längre bak. Jag hängde på dessa en bit upp i första backen utan strul innan jag drog iväg en aning. såg sedan inte någon Ski Team Skåning förrän Mårten körde om mig någonstans efter Smågan, sen såg jag Viktor bakom mig vid Risberg och blev omkörd av Adam (som tidigare brutit båda stavarna och lite annat) efter Hökberg.

Jag höll ett hyfsat jämt tempo och kände mig pigg fram till drygt 3km kvar där jag plötsligt blev ganska tröt och sugen på att vara klar. Hade inte mycket till spurt att komma med och blev omkörd av många på slutet. Fick tiden 4.55.56 och var ca 400 placeringar bättre än förra året, nöjd med prestationen särskilt med tanke på Nattvasan.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s